Pickled Herring with Potatoes – Cá Trích Muối xào Khoai Tây

Well, I was invited to dinner by a good friend, Shay – a chef, and fell in love with this dish, so I asked him the recipe. It is simple and tasty. Pickled herrings here are Vietnamese product, which Shay found in supermarket 🙂

DSC08461
Pickled Herring with Potatoes

Ingredients:

  • 2 large potatoes
  • 4 pickled herrings
  • Salt
  • Olive oil
  • Onions
  • Green onions

Directions:

  • Wash and cut potatoes with the skin. Medium sized. Boil a large pot of salted water (100gr salt for 4 liters).
  • When water is very hot add the potatoes (if pot isn’t very big or too much potatoes, don’t do it in one time). When potatoes are a little soft (a knife tip or fork can easy to go in). Take out of the water.
  • Add two spoons of oil in large wok or similar pan. Fry the potatoes in one layer. Maybe need 2-3 times to do this.
  • Take out potatoes when reach the your wanted golden color, and add oil if needed between batches.
  • Cut an onion in half and slice. Fry the slices in the same pan on low heat with one spoon of oil.
  • Move about and then add herrings that were cut into four strips.
  • When ready to serve, in a large heavy pot, put the onion/herring mix and add the potatoes.
  • Cook on low heat to warm everything.
  • And then add a cup of sliced green onions.
  • It is ready to be served!

********************

Mình được một người bạn tốt, Shay – chef, mời đến ăn tối, và đã rất thích món này, nên hỏi xin công thức của anh ý. Món khá đơn giản và ngon. Cá trích muối được sử dụng có nguồn gốc từ Việt Nam, Shay mua ở siêu thị 🙂

Nguyên liệu:

  • 2 củ khoai tây to
  • 4 con cá trích muối
  • Muối
  • Dầu ô liu
  • Hành tây
  • Hành lá

Cách làm:

  • Rửa sạch khoai tây, để nguyên vỏ, xắt thành miếng vừa ăn (cỡ trung). Đun sôi một nồi nước muối (tỉ lệ 100gr muối cho 4 lít nước).
  • Sau khi nước sôi, cho khoai tây vào để luộc (nếu nồi không quá to hoặc có nhiều khoai tây quá thì không cho hết khoai vào nồi một lúc). Khi khoai chín hơi mềm (test bằng cách xắn mũi dao hoặc nĩa vào khoai) thì cho khoai ta khỏi nồi.
  • Cho 2 thìa dầu ô liu vào chảo sâu lòng (hoặc chảo wok). Dàn đều từng miếng khoai trên chảo khi chiên cho đều và thấm dầu. Có thể chiên làm 2-3 mẻ cho đến khi hết khoai.
  • Chiên đến khi đạt độ chín vàng của khoai bạn muốn, thì cho khoai ra khỏi chảo, thêm dầu ô liu vào chảo giữa mỗi mẻ khoai nếu cần.
  • Xắt hành tây thành từng miếng, sau đó chiên trong cùng một chảo mà bạn đã chiên khoai, thêm một thìa dầu ô liu, để lửa nhỏ.
  • Đảo đều, sau đó cho cá trích muối vào chảo (cá đã được cắt dọc thành 4 phần)
  • Trước khi dọn món, cho hành tây/cá trích và khoai tây vào một nồi lớn
  • Đun lửa nhỏ để làm nóng món ăn.
  • Sau đó cho cho hành lá vào nồi.
  • Món ăn đã sẵn sàng!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s