[Hanoi] Banh Cuon – Everyone’s Favorite Breakfast?

DSC08463

Vui lòng kéo xuống dưới để xem tiếng Việt

Bánh Cuốn is made from a wide, extremely thin and delicate sheet of steamed fermented rice batter, filled with a mix of seasoned ground pork, minced wood ear mushroom, and ground or tiny shrimps (optional).

It is made by steaming a slightly fermented rice batter on a cloth that is stretched over a pot of boiling water, and topped with crispy shallot slices a, served with a dipping sauce nước chấm. Nowadays, it also consists of giò lụa (Vietnamese pork sausages) or chả quế (Roasted/Deep-fried cinnamon pork sausage), and a plate of herbs or bean sprouts. Sometimes, one or two drops of cà cuống (essences of a huge water bug, scientifical name Lethocerus indicus), is added to nuoc cham for extra flavor (my personal feeling is essence smell is similar with light cinnamon smell). Ca cuong is also added in Bun Thang’s broth. This essence is pricey because the bug is scarce, so please make sure you know what you add in your dipping sauce 😀

It is a light meal, and is often eaten for breakfast. However, due to the demand, like any Hanoian, you can eat in from breakfast to supper in Hanoi, at anytime as you want 🙂

Banh Cuon is originally from the North of Vietnam, and there are several styles of it.

_ Banh cuon Thanh Tri: is a specialty of Thanh Tri village, Hoang Mai district, Hanoi. Banh cuon Thanh Tri does not have filling. It can be eaten with cha que or gio lua, or fried tofu and coriander.
_ Banh cuon Phu Ly: Phu Ly is capital of Ha Nam province. It also does not have filling, and is often served with grilled meat.
_ Egg banh cuon in Lang Son province: egg and caramelized pull pork are steamed in rice sheet, then it is served with a bowl of special broth. Then, broth is mixed with banh cuon trung like a soup. Egg is cooked from poached to soft boiled (normally it is poached egg)
_ Other famous banh cuon versions: Banh Cuon of Kenh village (Nam Dinh province), Banh Cuon of Hai Duong province.

In the South, Banh Cuon without filling, is called Bánh Ướt

P.S: Sorry, I’m really not a fan of this dish, so I will take more picture and update later.

However, my Mom is huge and loyal eater. I have been forced to eat Banh Cuon since I was a kid ( ⚆ _ ⚆ ) Here is a list of my Mom’s favorite banh cuon in Hanoi:
– Banh Cuon 101 Ba Trieu, open till late night.
– Banh Cuon 48 Dao Duy Tu (I think), Hoan Kiem district. An old man makes Banh Cuon, cheap eats, 15k VND for banh cuon without chả, 20k VND for the one with chả. Only open in the morning.
– Banh cuon Ba Hoanh, 66 To Hien Thanh: Thanh Tri style, famous place, quite clean and easy to access or park vehicles.
– Banh cuon Gia An: first chain of Banh Cuon, brings a street food to modern restaurant chain level. It has many different locations in Hanoi.
– Banh Cuon 19 Nguyen Binh Khiem

==========

Mấy hôm nay bận rộn không duy trì được FB tiếng Việt và Blog tiếng Anh cùng một lúc, nên quyết định viết blog bằng hai thứ tiếng cho tiện. Nghĩ lại không hiểu sao lúc trước lại bày ra viết FB tiếng Việt nữa, lẩn thẩn ghê (#^.^#) Bài này mình chắc không dịch lại phần tiếng Anh giải thích về món bánh cuốn, hjx, mà chỉ muốn chia sẻ về 1 số địa điểm ăn bánh cuốn ưa thích của Mẹ mình (ghi chú: mình không thích món này, nhưng bị mẹ mình cực kỳ thích, có thể ăn quanh năm suốt tháng, hjx, mình bị bắt ăn từ bé nên thành quen thôi, lol)
– Bánh cuốn 101 Bà Triệu: đa dạng lựa chọn, có cả bánh cuốn trứng nữa, ưu điểm mở muộn 😀
– Bánh cuốn 48 Đào Duy Từ (khoảng đó, mình ko chắc có lệch 1-2 số nhà không nữa): quán này chỉ bán sáng, do 1 ông cụ già tráng bánh, ngon rẻ, 15k phần không chả, 20k phần có chả (giá này ăn từ tháng 12 năm 2014, năm nay chuyển nhà ở xa nên chưa quay lại đây ăn sáng được lần nào). Lưu ý có 1 quán nữa ở số 16 nhưng bán rất dở, ai ăn ráng chịu (;¬_¬)
– Bánh cuốn Bà Hoành, 66 Tô Hiến Thành: nổi tiếng quá, không phải bàn nữa, hehe
– Bánh cuốn Gia An: chuỗi quán nâng cấp hình ảnh bánh cuốn, hết vỉa hè-ghế nhựa. Nói chung mình thấy ăn được, cũng tiện lợi, có nhiều địa điểm khác nhau, mời khách hay bạn bè cũng dễ 🙂
– Bánh cuốn 19 Nguyễn Bỉnh Khiêm: ăn một hai lần gì đó, có ấn tượng tốt.

Hoan nghênh mọi ý kiến 🙂

Hừm, thực ra là cầu comment (ง ◕ั⌑◕ั)ว ⁾ Mại dzô, lol.

Advertisements

9 comments

  1. Bánh Cuốn Bà Hanh at 26B Thọ Xương, Hoàn Kiêm is interesting one with stone rice pounding machine by human to make power for steamed rice paper. Ingredients including mushroom, germ from the country side farm. Handmade bean sprout to make green salad. The master chef name Bà Hanh with her grand daughter make this Banh Cuon well worth effort. Price is good value at 25,000k person.

    Liked by 1 person

  2. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s