Gon – Southern street food vibes in Hanoi [UPDATED]

Vui lòng kéo xuống phía dưới để xem tiếng Việt

What I miss mostly after saying goodbye to my 8-year life in Saigon? FOOD, of course, especially street food. After seeing the menu, my first impression is that Gon possibly can satisfy my Saigon street food’s craving.

Menu

Menu has different choices, whether customers want heavy meal or light snack. Some popular dishes here (with red star on menu), are:

  • com tam (Saigon-style broken rice) – CHECKED in next two visits, TASTY!
  • xoi (sticky rice)
  • banh trang cuon thit heo (pork belly and vegetables wrap in rice paper)
  • goi cuon (summer rolls a.k.a non-fried spring rolls)
  • bo bia man – savory bo bia (summer rolls with Chinese sausages, omelette, jicama and dried shrimps)
  • banh trang cuon (I have not tried this, will update later)
  • pha lau long bo – intestine stew! It includes stomach, small intestine, tripe, heart, lung…of cows, served with banh mi or instant noodle.
  • buoi da xanh (green skin pomelo/grapefruit)
  • soda xi muoi (Vietnamese preserved plum drink)
  • tra dao (peach tea)
  • nuoc ep buoi (pomelo/grapefruit juice)
  • sam dua sua (pandan leaf juice with milk)

Decor

Food

Seasoning of Saigon street food is different with Hanoi, and review is based on my experience with Southern taste.

– Pha lau: my most favorite street food in Saigon, beside ốc (shells). Perfect broth of Pha Lau should be thick dark orange (of annatto oil) and rich flavor, sweet (of coconut milk), sour, spicy, savor… Color of Pha lau in Gon is not dark orange like usual, because annatto oil is more difficult to buy here than in Saigon. Other flavors are good, I personally think they should add more coconut milk.
– Banh trang cuon thit heo: savory dipping sauce (づ ̄ ³ ̄)づ more spicy? Yes, please! Pork belly, well, there is a debate for portion of fat and meat. Some like more fat, some like more meat. I personally prefer larger meat part, so this dish only satisfies partly of my craving.
– Sup Cua: I’m not a fan of this soup so can’t tell if it is similar with the one in Saigon 😀 However, it will definitely warm your tummy 😉
– Da Me and Sam Dua Sua: Sam Dua Sua is better! In my opinion, sot me (tamarind sauce) is delicious in frying with shells (⌒▽⌒)

Conclusion: Although a lack of ingredients, I think Gon has delivered well the taste of Saigon street food to Hanoi. Improvement will be needed, especially the saltiness in food. I will come back to try Com Tam (broken rice), bun thit nuong (grilled pork with noodles), and bo nhung dam (★^O^★) Oh, my must-try all the time: Pha Lau

Gon – Saigon snacks and street food
Add: 71 Giang Van Minh (between Doi Can and Kim Ma), Ba Dinh district.
Delivery service: within 3km, call number 0902208813

UPDATE TWO VISITS IN SEPTEMBER AND OCTOBER 2015

– Pha Lau’s broth was less salty than it was in first time I tried, good for soaking bread! However, pha lau with instant noodles was a bit weird for me, maybe it is not my style 😀
– Xiu Mai: steamed meatballs in tomato sauce and southern seasoning…omg… where’s my bread? (*´ڡ`●)
– Com Tam: my new favorite dish here, 80% compared to Saigon (ノ≧ڡ≦)

The green signboard was a bit difficult to see because of the big tree, I suggested the owner – a girl from Saigon – to put light on the tree, so guests would see and not pass Gon easily (like me, I passed it few times and must turned back).

Super Cute Owl!
Super Cute Owl!

***************

Quán này trước kia ở Thái Hà, giờ chuyển về Giang Văn Minh. Chủ quán là người Sài Gòn lun (^_^)

Với một đứa có thời gian khá dài sống ở Sài Gòn như mình thì đồ của Gòn ăn rất ổn, phải đến 75-80% so với trong đó, mà giá đồ ăn cũng hợp lý 🙂 Mạn phép ko bình loạn đồ uống vì em chỉ khoái ăn thôi 😀

— Xíu Mại: không bị mỡ, rất vừa ăn, nước sốt cà chua chấm bánh mỳ ngon tuyệt
— Phá Lấu: đây là món tủ của mình rồi, đi đến đâu cũng muốn gọi. Nhưng mà ko phải phá lấu nào cũng ăn được đâu nhá. Mình nghĩ Phá Lấu như Phở vậy, có rất nhiều người bán nhưng làm ngon được thì khó. Phá lấu ở Gòn làm rất sạch (điểm cộng), nước mình ăn so với lần đầu mình ăn đã bớt mặn đi nhiều, rất vừa miệng, nói chung là khá thích (nói là khá thích vì không thể tìm ở Hà Nội hàng phá lấu ngon thần thánh như ở Sài Gòn được, huhu 😦 ). Mình t hích ăn phá lấu với bánh mỳ hơn, chấm chấm rất hợp. Còn phá lấu ăn với mỳ gói thấy hơi kỳ 😀
— Cơm Tấm: ngon, đây chắc là món mình đánh giá cao nhất nhì ở quán này!
— Súp Cua và Bánh Tráng Bơ: đều không phải là fan của hai món này nên cũng không có bình luận gì nhiều. Súp cua nấu kiểu sệt sệt ở trỏng, còn bánh tráng bơ…huhu, mình ko phải fan của các loại bánh tráng, hồi ở trong đó còn không mấy khi ăn món này cơ, ấn tượng ăn ở Gòn là thấy cũng thơm thơm, dai dai, bùi bùi (đậu phộng – lạc).
— Bánh tráng cuốn thịt heo: món này ăn hôm lần đầu đến quán, mấy lần sau cũng không ăn lại nữa. Hôm đó thì thấy thịt bị nhiều mỡ quá, còn mắm chấm thì hơi mặn. Mình cũng góp ý rồi, hi vọng sẽ có chuyển biến tích cực như món Phá Lấu 😀

Tầng 1 có con cú bày ở quầy thanh toán trông siêu đáng yêu, trời ơi…! Tầng 2 rộng rãi, có bàn lớn ngồi nhóm đông người được.

Nhân viên ngoan, phục vụ tốt. Mình thấy quán hơi vắng so với chất lượng, chắc phải quảng cáo nhiều hơn. Biển của quán màu xanh lá cây bắt mắt nhưng treo tuốt ở trong, hơi bị cây che khuất nên cực kỳ dễ đi qua luôn. Hôm trước đã ý kiến với quán lắp thêm cái đèn ở gốc cây cho dễ nhận diện 😀

Gòn
71 Giang Văn Minh, quận Ba Đình
SĐT đặt ship trong phạm vi 3km nhé: 0902208813

Advertisements

3 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s